Friday, 11 November 2016

KAJIAN MENDAPATI LELAKI MEMILIKI ISTERI RAMAI, UMURNYA AKAN LEBIH PANJANG DAN SENTIASA SIHAT

Kajian Mendapati Lelaki Beristeri Ramai, Umurnya Lebih Panjang Dan Sentiasa Sihat
Lelaki Beristeri Ramai, Umurnya Lebih Panjang Dan Sentiasa Sihat
Baru-baru ini seorang Pakar Motivasi membuat kenyataan bahawa lelaki yang memiliki lebih dari seorang isteri (Poligami) umurnya akan lebih panjang dan lebih sihat.

Umum mengetahui bahawa perkataan Poligami sangat sensitif dikalangan wanita terutama Wanita Melayu.

Mengulas lanjut kenyataan Pakar Motivasi tersebut mengemukakan fakta bahawa Berpoligami memiliki peranan penting pada kesihatan dan umur seseorang.
 
Berikut Penjelasannya.
Kajian yang dilakukan oleh Virpi Lummaa, Seorang Pakar Motivasi Inggeris dari University Sheffield mengemukakan kenyataan itu dalam acara tahunan di International Society for Behavioral Ecology di Ithaca, New York, Amerika Syarikat.

Kajian itu menyimpulkan lelaki yang miliki isteri lebih dari satu dapat memanjangkan usia, kajian itu dilakukan terhadap lelaki berusia 60 tahun yang berasal dari negara yang memiliki 140 orang yang beristeri lebih dari satu.

Beliau berkata rata-rata usia lelaki yang melakukan Poligami umurnya lebih panjang 12% dari lelaki yang Berkahwin Satu.
Hal itu berkaitan dengan Faktor Sosial dan Genetik.
Kajian itu juga menyebut bahawa lelaki yang memiliki isteri lebih dari satu, pemakanan dan pengurusannya juga akan lebih baik, tentu kesihatannya akan lebih baik, mereka akan lebih bahagia kerena memiliki anak dan kehidupan seks yang mencukupi.

Keperluan seks yang sentiasa memenuhi hidup seorang lelaki akan membuat kesuburan lelaki tetap terjaga meskipun sudah berusia.

Hal itulah yang mempengaruhi terhadap Fungsi Hormon dan Mengatur Metabolisme tubuh.

Bagi lelaki miliki isteri lebih dari satu memang dapat memberi kesan sangat baik untuk kesihatannya, namun sayangnya hal tersebut tidak terkesan pada wanita.
Bagaimana pun kajian tersebut hanya akan berkesan pada lelaki yang Berpoligami secara adil.


Anda Juga Mungkin Berminat: